Luukin ulkoilualueen hyvät ja huonot puolet
Hei! Pakkasimme reppuun ruokaa, juomaa sekä Trangia-keittimen ja matkasimme Espoossa sijaitsevaan Luukkiin (Luukintie 33). Luukin ulkoilualueen parkkipaikka sijaitsee miltei Luukin kartanon pihapiirissä, joten kartano oli helppo löytää. Patikointireittien löytäminen olikin sitten hankalampaa.

Mutta ensin niihin Luukin ulkoilualueen hyviin puoliin. Luukkiin pääsee suoraan bussilla Helsingin keskustasta (ainakin bussit 345 ja 346). Perillä odottaa Luukin kartano, joka on todella kaunis niin sisältä kuin ulkoa. Kartano suorastaan kirkuu häitä tai muita kauniita juhlia kamareihinsa. Rakennuksen sisällä toimii kahvila, joka on auki joka päivä klo 10-16.


Luukin kartanosta parin sadan metrin päästä löytyy pari grillikatosta ja pöytäryhmiä ruokailua varten. Polttopuita oli valmiina tarjolla tulen tekoa varten. Lähellä grillikatoksia sijaitsee mukavanoloinen uimaranta. Aivan kartanon lähellä on lisäksi pieni leikkipuisto kiipeilytelineineen ja keinuineen. Kartanoa ympäröivä laaja nurmikkoalue houkuttelee puolestaan piknikin viettoon. Luukissa on siis paljon kivaa eväsretkeilijöille ja lapsiperheille.


Patikoijana olin kuitenkin hieman pettynyt alueeseen. Reitit on merkitty epäselvästi, ja viittoja on harvakseltaan. Patikointireitit alkavat parkkialueen toiselta puolelta kartanoon nähden. Moni tuntui kuitenkin viittojen puutteessa etsivän reittejä kartanon luota. Luontopolkuja on tarjolla kaksi. Toinen on kuuden ja toinen yhdeksän kilometrin pituinen. Emme kokeilleet polkuja, sillä kumpikin olisi ollut liian pitkä lapsillemme. Kiersimme sen sijaan Luukin kierroksen, joka oli muutaman kilometrin mittaisena lapsiperheellemme sopiva. Valitettavasti kierros on tasaista hiekkatietä alusta loppuun, mikä oli luontokokemusta hakemaan tulleelle varsin tylsää. Ei polkuja, ei pitkospuita, ei havuneulasmattoa jalkojen alla. Mutta rattaiden kanssa liikkuville Luukin ulkoilualue sopii loistavasti. Tarjolla on monta kilometria (Luukin kierroksen lisäksi) tasaista maastoa metsän siimeksessä.


Meidät itse patikointi jätti siis kylmäksi, mutta piknikille ja uimaan Luukin ulkoilualue varmasti houkuttaa meidät uudestaankin. Luontopolkujakin olisi mielenkiintoista testata jossain vaiheessa. Niiden kulkureitit ovat toivottavasti ja todennäköisesti vaihtelevammat ja siten kulkijalleen antoisammat. Luontoretkeilemisiin.

Kommentit

 1. Oijoi, luukki on meidän naapurissa ja aivan ihana paikka. Ollaan käyty siellä juurikin uimassa, pelaamassa ja grillaamassa koko kesän ajan. Ihanan paljon nurtsia ja tilaa olemiseen. Ei ole ollut ahdasta, vaikka porukkaa on ollut paljon. Ja vesi on ollut aina lämmintä ♥.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kaunis ja monipuolinen paikka. Ranta vaikutti lapsia ajatellen mukavan matalalta, joten siinä on varmasti kiva polskia. Ensi kesänä testaillaan rantaa varmasti enempikin. :)

   Poista
 2. Muutin pääkaupunkiseudulle vasta viime vuonna, joten monta paikkaa on vielä koluamatta, tämä Luukkikin, mutta tuon kartanon haluaisin nähdä! Ja pidän patikoimisesta, joten kiitos varoituksesta reittien suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miljöö (ihana kartano!)ja uimaranta oli todella kivat tuolla Luukissa. Nuuksio on kuitenkin patikoijalle mielestäni paljon antoisampi. Siellä on vain lyhyt matka hiekkatietä ja sen jälkeen todella monipuolista luontoa juurakkoisine polkuineen ja pitkospuineen. Ja hienot maisemat. :)

   Poista
 3. Näyttää ja kuulostaa kivalta, opastuksen puutteita lukuunottamatta. Meilläkin kaivataan samanlaisia luontokokemuksia. Vaikkakin neiti 3,5v kulki kesällä koko pienen Karhunkierroksen pikku käsilaukku kädessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luontoretkeily on kyllä mukavaa puuhaa, yleensä kaikki ovat hyvällä tuulellakin (etenkin jos eväät ovat riittävät). :) Polkuja ja juurakoita jäin tuolta Luukista kaipaamaan, ihan ei siis kokemus rentouttanut mieltä kuten yleensä luonnossa. Hauska tuo käsiveskajuttu. Meillä pienellä prinsessalla täytyy puolestaan olla haalarin päällä taftihame. :)

   Poista
 4. ...tuon kartanon kuva on meillä vierasmakkarin seinällä talviasussaan. Näyttää jotenkin niin zivagolaiselta, että en voinut vastustaa kiusausta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoissa kartanoissa on sitä jotakin. Niin livenä kuin kuvissa. :)

   Poista
 5. Luukissa on kivoja reittejä ja monia mukavia nuotiopaikkoja. Yksi suuri miinus on se, että alue KUHISEE käärmeitä. Näen käärmeen melkein joka kerta siellä käydessäni.
  t. Ninni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Meillä oli Luukin retkellämme selkeästi sekä hyvää että huonoa tuuria matkassa. Huonoa tuuria oli ettemme millään löytäneet nuotiopaikkaa muualta kuin kartanon mailta (onneksi trangiaa ei lasketa avotuleksi ja saa käyttää muuallakin). Hyvää puolestaan oli että vältyimme käärmekontakteilta. Omaan pienen käärmekammon joten tuli kylmät väreet tuosta käärmeasiasta...

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit