tiistai 16. heinäkuuta 2013

Arjen hyvä teko: Iso Numero-lehden ostaminenHei! Olemme matkalla uimaan, kun Helsingin Rautatieaseman edustalla nainen tarjoaa Iso Numero-lehteä ostettavaksemme. Neljän euron hintainen aikakauslehti vaihtaa omistajaa. Muistelen nähneeni naisen edellisvuonna kerjäämässä. Tuolloin lähes maahan asti kumartuneena ollut nainen seisoo nyt ryhdikkäänä myymiensä lehtien takana. Tiedän Ison Numeron tasokkaaksi, joten sen myymisestä saakin olla ylpeä. Kiitän lehdestä ja hymyilemme molemmat. Tilanne on tasavertainen.

Ostin keväällä ensi kertaa Ison Numeron kokeilumielessä ja yllätyin. Jutut ovat mielenkiintoisia, ja tuntuu, että neljällä eurolla saa vastinetta rahoilleen. Mietinkin, voiko Ison Numeron ostamista kutsua hyväntekeväisyydeksi, sillä kuten niin monissa hyvänä tekona alkaneissa töissä, tässäkin myös hyväntekijä voittaa. Ostaisin Ison Numeron varmasti muutoinkin, jos yleensä harrastaisin aikakauslehtien ostamista.

Iso Numero kuvaa itseään näin: Iso Numero on kulttuurilehti, joka on tehty yhteiskunnassa osattomaksi jääneiden tukemiseksi. Se on kannanotto köyhyyttä ja eriarvoistumista vastaan... ...Isoa Numeroa voi myydä kuka tahansa tiukan taloudellisen tilanteensa vuoksi lisätuloja tarvitseva... ...Isoa Numeroa myyvät ihmiset ovat tarttuneet toimeen oman tilanteensa kohentamiseksi. Lehti tarjoaa mahdollisuuden hankkia elantoa myyntityöllä esimerkiksi kerjäämisen sijaan. Lehden hinnasta menee euro kulujen kattamiseen, ja myyjä saa pitää kolme euroa itse. 

Kesä 2013-numerossa minua kiinnostivat erityisesti Elina Kuisminin kirjoittama artikkeli Käy käsiksi aivoihin, joka paljastaa, miten tärkeää kädentaidot ja käsien käyttäminen on aivoille sekä Kati Tiitolan juttu voimauttavista eläinkontakteista. Lehden lopusta löytyvät vegaaniset reseptitkin vaikuttivat hyviltä. Lehdessä on siis juttuja laidasta laitaan. Mm. asunnottomuudesta kertovien artikkelien lisäksi 51 sivuisesta lehdestä löytyy vastapainoksi kevyempiäkin juttuja. Tätä kevyempää puolta ilmentämään toivoisinkin kanteen lisää väriä ja enemmän artikkeleiden otsikoita tai muuta vinkkiä lehden monipuolisesta sisällöstä. Nytkin kannessa olisi ollut hyvin tilaa useamman jutun hehkuttamiselle. Lehteä olisi houkuttavampi alkaa lukea, kun sisältö ei olisi niin iso yllätys.

Myyjät myyvät Iso Numero-lehteä kadulla. Helsingissä Rautatieaseman edusta on aika varma paikka ostaa oma kipale. Kesä 2013-numero on myynnissä nyt, seuraava uusi numero ilmestyy lokakuussa 2013.

4 kommenttia:

 1. Hei, kiva kun kerroit tästä! Niin usein lehteä on tarjottu, mutta koskaan en ole sitä ostanut. Nyt kun tiedän mitä lehti pitää sisällään ja miksi/kuka niitä myy, niin aion kyllä seuraavalla keskustan reissulla tuollaisen napata mukaan (joten täytyypä sitten suunnata sinne rauttikselle:))!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Itse aion ostaa tulevatkin numerot jatkossa. :)

   Poista
 2. Hienoa että esittelit lehteä! Täällä päin Suomea en ole tuohon törmännyt, mutta hyvä tietää mistä on kysymys. :) Tuollaisessa tilanteessa usein sanoo jo valmiiksi 'ei', kun ei halua ikään kuin nostaa turhia toiveita tutkimalla tuotetta ja sitten kieltäytymällä. Onko siinä kirja-arvosteluja? En tiedä, millainen toimitusprosessi tai kirjoittajien seulonta on, mutta bloggaajien keskuudesta varmasti löytyisi halukkaita sisällöntuottajia jos vain lehteen kelpaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että lehdestä ei ole viime aikoina ollut paljoa mediassa, joten ihmiset eivät tiedä lehdestä ja arkailevat ostamista. Mutta kannattaa ostaa jos lehteen törmää. :)

   Tässä kesän numerossa ei ainakaan näyttänyt olevan kirja-arvosteluja, musiikki-, teatteri ja elokuva-arvostelut kylläkin. Lehdessä kerrotaan, että sisältö on koottu pääosin Kultti ry:n (Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto) 200 jäsenlehden piiristä. Olisi kyllä mukavaa jos lehdessä olisi myös kirja-arvosteluja. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!