lauantai 27. huhtikuuta 2013

Freedom Day ja Afrikka-aiheisia lastenkirjojaHei! Tänään vietämme veteraanipäivää ja eteläafrikkalaista Freedom Day:ta. Jo aamusta olemme juhlistaneet molempien maiden kansalaisten vapautta nostamalla lipun salkoon ja laittamalla herkkuja uuniin. Aikapankkilainen toi valmistamansa Etelä-Afrikan lipun väreillä kuvioidun täytekakun aamulla ovellemme. Illan menumme sisältää mm. Afrikan mantereen muotoisia rapuleipiä (leikattu Kirkon Ulkomaanavusta ostamallamme piparkakkumuotilla). Vieraitakin on kutsuttu juhlimaan.

Olemme lukeneet päivän innoittamana Afrikka-aiheisia lastenkirjoja. Petra Heikkilän kirjoittama ja söpösti kuvittama (kuvitus muistuttaa Julia Vuoren tyyliä, josta myös pidämme kovasti) Pikku Nunuun löytöretki (Lasten Keskus, 2010) on herttainen tarina pienestä afrikkalaisesta leijonatytöstä, joka huomaa, kuinka moneen tarkoitukseen yhtä huivia voi käyttää. Lopusta löytyy ohje, jonka avulla voi opetalla sitomaan perinteisen kanga-päähineen.

Wilson Kirwan kirjoittama ja Anna Sepon kuvittama Amani-aasi ja sisäinen kauneus (Pieni Karhu, 2005) sisältää puolestaan Kirwan pienenä kuulemia afrikkalaisia satuja. Alussa on Kirwan mukava pohjustus kirjalle: Olen kuullut tämän kirjan sadut pienenä poikana isovanhemmiltani Afrikassa. Asuimme savimajoissa. Saduissa esiintyviä eläimiä näkyi siellä täällä suurilla savanneilla. Illan pimetessä villieläimet lähtivät liikkeelle. Silloin oli parempi vetätyä savimajan suojaan... ...Satukirjan ansiosta kaikki voivat lukea, millaisten kertomusten kanssa olen kulkenut pitkän matkan Afrikasta Suomeen. Haluan ihmisten tietävän, millaisten kertomusten kanssa olen elänyt, jaksanut ja pärjännyt. 

Afrikka: savanni tömisee sisältää iloisia runoja Afrikan eläimistä. Kirjan on kirjoittanut Tuomas Väätäinen ja kuvittanut Soili Tuovinen ja Tuomas Väätäinen (Books on Demand, 2010). Afrikka: savanni tömisee on lämminhenkinen kirja, jonka loruttelevia runoja lapsi tuntuisi jaksavan kuunnella vaikka kuinka. Esimerkkinä ote runosta Sakaali ja piikkisika:

Kenen on vika,
sakaalilla käpälä kun on arka.
Oliko se piikkisika?
Voi sakaali parka...

...Piikisialla kun piikit terävät on,
ei voi olla varomaton.
Sakaalikin vielä päätään puistaa,
piikkisian piikit kun muistaa. 

Hyvää lauantaita kaikille!

6 kommenttia:

 1. Oi, paljon aihetta juhlaan! Minäkin tykkään Petra Heikkilän tyylistä; tuota Nunuun löytöretkeä en muistaakseni ole lukenut mutta esim. Lokin lokiikka on mahtava :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille tämä oli ensimmäinen kirja Petra Heikkilältä ja pidimme kovasti. Täytyypä etsiä tuo Lokin lokiikka luettavaksi myös. :)

   Oli hieno päivä. Ensi vuoden juhlia jo odotellen. :)

   Poista
 2. Tässä oli taas mulle hyvä vinkkejä ja samoin ystävälleni, hänen kanssaan olemme tuosta afrikkalaisen kulttuurin arkipäivään tuomisesta paljon keskustelleet. Kummipojalle pitääkin noita Afrikka aiheisia kirjoja alkaa keräämään :)ja omillekin lapsille lukea ja toi piparimuotti on kanssa hyvä ajatus. Täältä niitä löytyy, hyviä ajatuksia :)
  Ja toi kakku! WOW

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista kirjoista minulle vinkkasi alunperin poikamme eskariope ja voin kyllä lämpimästi suositella noita kirjoja. Tuo Pikku Nunuun löytöretki ja Afrikka-runot sopivat pienellekin kuuntelijalle (esim. 2,5v ylöspäin). Satusetä Wilson Kirwan tarinat ovat jo vähän pidempiä, joten ne voisivat sopia parhaiten esim. neljävuotiaasta ylöspäin.

   Noilla Afrikka-aiheisilla piparkakkumuoteilla saa vaikka mitä hauskaa aikaan ympäri vuoden; muottipullia, hauskoja vesimelonin palasia jne. :)

   Tuo kakku oli aivan ihana niin ulkonäöltään kuin maultaan. Kaikki tykkäsivät. Aikapankki on kyllä mahtava juhla-avun tarjoaja. :)

   Poista
 3. Ihana teemapäivä ollut teillä ja ihastuttavan kuuloinen myös tuo Afrikka: savanni tömisee! Lorut ja runot olisivatkin ihan kivaa vaihtelua sekä itselle että pienemmälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi tuota runokirjaa. Iloisia, eläinaiheisia runoja, jotka sopivat ihan pienillekin kuuntelijoille. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!