Lukudiplomi-haasteen päättävä Jees ketsuppia! (ja banaanikakku)


















Ilpo Tiihonen: Jees ketsuppia! (<- Adlibrikseen)
Kuvitus: Tiina Paju
Kustantanut: WSOY, 1999
Sivuja: 99
Pisteet: 4/5

Alea rea est!
Alennusmyynti alkaa!
Tämä pöksy on täällä
                    BEST!
Kaksi lahjetta samaan jalkaan!
Älä ohita nyt: TEE PYSÄYS!
Lasikaupassa 
         hintarysäys!
         Nyt romahti kaupungin hinnat ja hyllyt
ja äijiä muijia pitkänään pyllyt
kauhoo kuin hullut ne neppejä nappeja
kaktuksenkeppejä kylppärintappeja
terveysmyssyjä pilleripyssyjä
yhteen syssyyn
          ja ympäri ämpäri

Katkelma runosta Pannaan halvalla!

Hei! Lukudiplomihaasteen viimeiseksi kirjaksi valikoitui Satusoppa-kirjatarjottimelta hauskan nimensä perusteella Ilpo Tiihosen kirjoittama Jees ketsuppia!-runoteos. Nimensä mukaisesti kirjan sivujen välistä paljastui humoristisen hulvattomia säkeitä, joista nautti kuusivuotiaan lisäksi yllättäin myös perheen kaksivuotias sekä vanhemmat. Iltasatukirjana pikku hiljaa luettu Jees ketsuppia! irrotti joka ilta koko perheestä kunnon nauruntyrskähdykset.

Koska kirja koostuu runoista, ei teoksella ole yhtä yksittäistä teemaa. Alkuun tuntui, että kirjassa hassutellaan pääasiassa Helsingin maisemissa, mutta onneksi kirjan lopussa päästään hauskalle runomatkalle ympäri Suomen paikkakuntia. 99 sivuisen runokirjan lukemisessa meni melko pitkään, sillä teos sisältää paljon murresanoja ja sanoilla kikkailua. Jokainen runo herättikin kuusivuotiaassa kysymyksiä, ja runoja yhdessä pohtiessamme lapsen sanavarasto laajeni mukavasti. Tiina Pajun railakas kuvitus sopii hyvin runojen kaveriksi. Ilpo Tiihosen Jees ketsuppia! on ehdottomasti suosittelemisen arvoinen runoteos lapsille.

Jees ketsuppia! oli mukava päätös Lukudiplomi-haasteelle. Kannatti lähteä mukaan haasteeseen, sillä sen ansiosta lastenkirjallisuutta on tullut luettua perheessämme selvästi aiempaa monipuolisemmin. Jatkossa aiommekin käyttää Kunnarin kirjatarjottimia hyväksemme nappailemalla sieltä lisää kirjavinkkejä.

Jk. Runoteoksen kaveriksi käy mehevä ja maistuva banaanikakku. Banaanikakkuun sopii erityisen hyvin jo pehmenneet ja tummuneet banaanit. Loistava kakku vanhentuvien banaanien hyödyntämiseen! Teimme kaksi banaanikakkua. Toiseen laitoimme viisi banaania ja toiseen jopa seitsemän. Erittäin hyvää tulee, laittaapa kakkuun sitten enemmän tai vähemmän banaania.

Banaanikakku

150 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
4-7 ylikypsää banaania
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1/2 dl fariinisokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kanelia
2 tl vanilliinisokeria
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä

1. Vaahdota voi ja sokeri.
2. Lisää munat vatkaimella samalla voimakkaasti vatkaten.
3. Muussaa banaanit soseeksi haarukalla. Sekoita kuivat aineet keskenään.
4. Lisää banaanisose ja jauhoseos taikinaan ja sekoita.
5. Lapa taikina voideltuun ja esim. kaurahiutaleilla leivitettyyn kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa tunnin ajan uunin alimmalla ritilätasolla. 

Kommentit

  1. Ihana kirja, olen monta kertaa palannut lemppareihini siinä. "Pitkä silta, pätkä mies..." on yksi suosikeistani, samoin kuin Korkeasaareen sijoittuva kakka-aiheinen lyriikka. Myös "Laru laru, älä paru..." on jäänyt mieleen. Aikoinaan kun nuorena olin päiväkodissa töissä, tein vähän lorukortteja uusiksi nimenomaan näistä Tiihosen runoista. Hmmm.... vanhimmat tarhantädit, heillä oli nyrpeät ilmeet. Tykkään tosi paljon, kiitos kun reporteerasit tästä! Jospa joku ei vielä kirjasta tiennyt, niin heti lukemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että uusasit lorukortteja! Tiihosen runoilla korteista tuli varmasti lapsille mieleiset. Huumori on hyvästä! :)

      Meillä usea kirjan runoista (kuten Levoton lehmä, Jees ketsuppia!, Tätejä ja myös postauksessa esiintynyt Pannaan halvalla!) herätti uusintalukupyyntöjä. Siitä tiesi viimeistään, että kirja upposi täysillä. :)

      Poista
  2. Bananikakusta minäkin tykkään, teen joka jouluksi, vähintään..:)))
    Minmun reseptini on hieman erilainen, otin sen vuonna 1966 MeNaiset-lehdestä.<3
    Tuon tyyppiset lastenkirjat ovat hauskoja, niistä tykkää aikuisetkin!<33333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä tiennytkään, että banaanikakku on ollut huudossa jo 60-luvulla. On kyllä maistuva kakku ja sopii mausteisena hyvin joulunaikaan. :)

      Koko perheemme asettautui iltaisin kuuntelemaan tätä runokirjaa. Ihanaa, että lapsillekin on näin hyvää ja iskevää runoutta. Siitä se runoinnostus lähtee. :)

      Poista
  3. Tämä on ihan huippurunokirja, josta onneksi ja lopulta tuli uusi painos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennytkään, että kirjasta on tullut uusi painos. Hieno juttu!

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Tämä oli aika kiva kirja, välillä on hauskaa runotella ja lorutella. :)

      Poista
  5. :) banaanikakku on niin hyvää, pitääpä taas tehdä pitkästä aikaa, miellä vaan ollaan niin kovia banaanin suurkuluttajia, että ei sitä tahdo jädä kakkuun

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on niin hyvää ja maistuu (vähän yllättäin) myös lapsille! Meillä käy säännöllisesti kehnosti banaanien kanssa. Tai niin, että on jälleen aika tehdä banaanikakkua (joskus mietin, ostaako puolisoni tahallaan hirmu isoja kimppuja banaaneja, jotta tekisin taas banaaniherkkuja ;)).

      Poista
    2. Meillä ihan sama meininki. Taas olisi pari banskua mustumassa. Lisään vaihtelun vuoksi taikinaan välillä manteli- tai kookosrouhetta ja yleensä teen vain puolikkaan taikinan, ellei ole vieraita tulossa.

      Poista
    3. Tuo manteli-tai kookosrouheen lisääminen kuulostaa hyvältä idealta. Pitääpä kokeilla!

      Epäluuloisimpiin lapsiin (jotkut epäilevät kuivakakkuja) tämä banaaninhävitystemppu menee täydestä, kun taikinan paistaakin muffinssivuoissa. En ole vielä nähnyt lasta, joka kykenisi vastustamaan muffinsseja. :)

      Poista
  6. Jees ketsuppia! on ihan huippu, kuten oikeastaan kaikki Tiihosen kynästä lähtenyt. Kakkuohjekin vaikuttaa hyvältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aion ehdottomasti tutustua lisääkin Tiihosen runouteen! Ja tuo kakku on maukkautensa lisäksi takuuvarma, onnistuu aina. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit