Superkoukuttava Nälkäpeli

Kuva: WSOY
Suzanne Collins: Nälkäpeli (<- Adlibrikseen)
Alkuteos: The Hunger Games, 2008
Kustantaja: WSOY, 2008
SuomentanutHelene Bützow
Sivuja: 389
Pisteet: 5/5

Puren nolona huultani. Minä olen hautonut sitä, onko areenalla metsää, ja samaan aikaan Peeta on miettinyt miten pystyy säilyttämään identiteettinsä. Oman itsensä koskemattomana. "Tarkoitatko, ettet halua tappaa ketään?" minä kysyn. "En tarkoita. Kun se aika koittaa, tapan varmasti siinä missä kaikki muutkin. En voi antautua taistelematta. Toivon vain että keksisin jonkin keinon... osoittaa Capitolille, että ne eivät omista minua. Että olen enemmän kuin pelkkä nappula heidän pelissään", Peeta sanoo.

Hei lukijat! Olin kuullut vähän joka suunnasta, että Suzanne Collinsin Nälkäpeli koukuttaa lukijansa. Ei, se ei pelkästään koukuta. Se superkoukuttaa! Luin miltei 400 sivuisen Nälkäpelin kahdessa illassa. Kahdessa illassa, jotka venyivät aamuyöhön.

Nälkäpeli-kirjan tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuden Pohjois-Amerikkaan. Luonnonkatastrofit ja sota ovat hävittäneet suurimman osan maanosasta ja sen ihmisistä. Jäljellä on Panem, joka on jaettu vyöhykkeisiin. Diktaattorimaista valtaa pitää pääkaupunki Capitol. Yksi Capitolin taktiikoista estää hurjassa köyhyydessä elävää kansaa nousemasta kapinaan sitä vastaan on Nälkäpeli. Nälkäpeli on joka vuosi järjestettävä tosi-TV-ohjelma, johon pakotetaan kaksi nuorta jokaiselta vyöhykkeeltä. Pelin tarkoituksena on surmata muut kilpailijat. Se, joka selviää hengissä on voittaja.

Nälkäpelin etenemistä seurataan 16-vuotiaiden Katniss Everdeenin ja Peeta Mellarkin näkökulmasta. He ovat kaikista köyhimmän vyöhykkeen 12 osanottajat. Katniss on nuori sinnikäs tyttö, joka on huolehtinut miltei koko elämänsä pikkusisarestaan ja äidistään isänsä kuoleman jälkeen. Hän on pakon edessä oppinut taitavaksi metsästäjäksi jottei hän ja hänen perheensä kuolisi nälkään. Peeta on puolestaan leipurin poika, joka on pienenä pelastanut Katnissin nälkäkuolemalta salakuljettamalla tälle leipää. Ja nyt heidän pitäisi yrittää surmata niin muut kanssakilpailijat kuin toisensakin.

Väkivaltaisesta astelmastaan huolimatta kirja on suurimmaksi osaksi muuta kuin väkivaltaa. Kirja on kuvaus oikeudenmukaisuudesta, kapinallisuudesta, rakkaudesta ja ystävyydestä. Kaikki kilpailijat eivät nimittäin olekaan valmiita voittamaan mihin hintaan tahansa. Kirja kosketti minua paikoin enemmän kuin mikään kirja pitkään aikaan. Heti kirjan luettuani oli pakko laittaa Nälkäpeli-trilogian toinen osa Vihan liekit varaukseen kirjastosta. Nälkäpeli koukuttaa ja addiktoi.

Kommentit

 1. Kyllä, addiktoiva oli tämä mokoma :D Ahmin ensimmäisen osan parissa illassa mutta jostain syystä en ole tullut lukeneeksi jatko-osia. Kyttään siis mitä tykkäät kakkosesta. On kai se minunkin luettava jossain vaiheessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakkososaakin on kehuttu, tulisipa se varaukseni myötä nopeasti lähikirjastoon! :)

   Poista
 2. Mä toivoin koko trilogian joululahjaksi. Saas nähdä kuinka käy! No, jos ei pukki muista tällä, niin sitten on pakko käydä kirjastosta hakemassa. On nimittäin ollut jo pitkään lukulistalla, eikä postauksesi ainakaan muuttanut tilannetta toiseen suuntaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mainio joulutoive tuo trilogia! Sehän löytyy yksissä kansissa. Tuolla setillä edessäsi on kyllä nautinnollisen viihdyttävät joulunpyhät. Kolmososan suunnittelin säästäväni itselleni joulunpyhiksi, jos pystyn. :)

   Poista
 3. Oi ihanaa Nälkäpeli! Lukaisin trilogian keväällä ja olin totaallisen hypnoosissa jokaista osaa lukiessani - vaikka ensimmäinen olikin omasta mielestäni ehdottomasti paras. Vuoden parhaita lukekokemuksia. Tekisi mieli kiskaista nämä uudestaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ensimmäinen osa oli niin hyvä, että tätä on vaikea muiden osien ainakaan ylittää. Olin kans ihan hypnoosissa kirjaa lukiessa. Ei vaan voi jättää kesken! :)

   Poista
 4. Hitsi, nyt on tämäkin pakko lukea! Jotenkin se leffa ja 'lihavuuskohu' (ainakin täällä) vei kaiken kiinnostuksen itse kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multa on mennyt ihan kohut ohi. Olen jopa unohtanut ketkä Nälkäpeli-leffan pääosassa ovat. Yritän pakoilla leffan näkemistä ennen kuin olen lukenut kaikki osat. Ensimmäinen osa oli ainakin niin hyvä, että tuli ihan haikea olo kun se loppui.. Suosittelen siis lukemaan!

   Poista
 5. Nälkäpeli on tosiaan hyvin koukuttava :D Yleensä maltan odottaa suomennoksen ilmestymistä, mutta kyseisen trilogian luin ensimmäisen kerran englanniksi. Myös myöhemmät osat kannattaa ehdottomasti lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä että tulevatkin osat kannattaa lukea. Niitä kirjastosta odotellessa. :)

   Poista
 6. Koukuttava on! Muutkin osat ovat mainioita, mutta jos ne lukee liian tiiviiseen tahtiin saattavat olla toisteisia. Minulle lyllä maistuivat oikein hyvin ja jaksoin kiinnostua tarinasta loppuun asti. Ainakin ensimmäisen kirjan elokuvaversio ON hyvä, mutta sivuaa myös hieman kakkoskirjan juttua eli ei kannata katsoa ennen lukemista, sanoisin. Mutta kannattaa kyllä katsoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Leffan voisinkin pyytää joulupukilta. Jouluna on aina mukava katsoa paljon leffoja herkkujen kera. :)

   Poista
 7. Tervetuloa Nälkäpelin maailmaan! Minäkin olin kohtuullisen maijamyöhäinen, kun vasta kesän korvalla luin tämän ensimmäisen osan. Toinenkin osa on tullut luettua, mutta minusta se oli huono verrattuna ensimmäiseen, enkä ole kovin innokkaasti yrittänyt hankkia viimeistä osaa käsiini, sen verran ärsytti kakkososa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä saada jalat maan pinnalle kakkososan suhteen. Helpompi lähteä lukemaan kirjaa kun odotukset eivät ole aivan katossa. Ykkösosan ahmintaa muistelen haikeudella... Olen kateellinen kaikille joilla kirja on vielä lukematta! :)

   Poista
 8. Äh. Jotenkin ajattelin, että jättäisin tämän väliin juuri tuon suuren kohun ja filmin takia, mutta ehkä sittenkin... joululomalla saattaisi löytyä aikaa "koukuttua".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua alkaa nyt kiinnostaa mikä tuo kohu on.. On mennyt ihan ohi. Kirjaan kyllä suosittelen koukuttumaan. Voisin melkein povata erittäin viihdyttävän joululoman tämän kirjan kanssa joulunsa viettäville. :)

   Poista
 9. Tämä koukuttaa todella! Itse taisin lukea kaikkia kolmea osaa juurikin yön pikkutunneille asti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä että olet koukuttunut muihinkin osiin. Seuraavaa osaa (eli annostani) kirjastosta jo odotellessa. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit