Maahanmuutosta lapsille: Onni-poika saa uuden ystävänSanna Pelliccioni: Onni-poika saa uuden ystävän
Kuvitus: Sanna Pelliccioni
Kustantaja: Minerva, 2012
Sivuja: 40
Pisteet: 4/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

Hei lukijat! Tänään saimme ensilumet tänne Helsinkiinkin, jee! Sen kunniaksi leivoimme chilisuklaamuffinsseja (resepti löytyy täältä) lumen saapumista odottaneisiin lumiukkoaiheisiin muffinssivuokiimme. Kirjallisuuden suhteen olimme puolestaan keväisissä tunnelmissa. Sanna Pelliccionin kirjoittamassa ja kuvittamassa Onni-poika saa uuden ystävän-lastenkirjassa vietetään nimittäin pääsiäistä yhdessä uusien Iranista muuttaneiden naapureiden kanssa.

Onni-poika asuu kerrostalossa äidin, isän ja Olavi-pikkuveljen kanssa. Onni ja Olavi ovat selvästi ympäristöstään kiinnostuneita poikia ja he huomaavatkin nopeasti naapuriin muuttaneen uuden, erikoisella sukunimellä varustetun perheen. Selviää, että uusi perhe on muuttanut Suomeen pakolaisina Iranista. Perheessä on Onnin ikäinen poika Aram, ja niinpä lapset ja vanhemmat kaverustuvat nopeasti. Perheitä erottaa toisistaan eri kielet ja kulttuuri, mutta nopeasti perheet huomaavat omaavansa yllättävän paljon yhteistä. Molemmat perheet ovat innokkaita leipomaan ja vietetäänpä Iranissa pääsiäistä muistuttavaa Nowruz-juhlaakin miltei samaan aikaa pääsiäisen kanssa. Molemmat perheet huomaavat saavansa paljon iloa toistensa kulttuureista.

Pakolaisuutta ei selitetä auki kirjassa. Aihe herättikin kuusivuotiaassamme paljon kysymyksiä (Mitä pakolaisuus tarkoittaa? Miksi joku sotii?) ja keskustelimme aiheesta heti kirjan luettuamme ja palaten siihen vielä uudestaan lapsen aloitteesta pari päivää myöhemmin. Kirjan lyhyydestä huolimatta saimme siis kirjasta paljon irti. Kirjaa suositellaan 2-6-vuotiaille. Kuusivuotiaamme on tottunut jo pitempiin tarinoihin ja kaksivuotiaamme ei puolestaan vielä ymmärtänyt tarinaa. Lasten kehitysasteethan vaihtelevat suuresti mutta kenties ideaalisin ikä tälle kirjalle voisi olla 3-5-vuotiaat. Pelliccionin kuvitus oli jälleen ihanan värikästä (kokemusta meillä oli entuudestaan Onni-poika ja hirveä hirviö-kirjasta). Tiivistettynä sanoen Onni-poika saa uuden ystävän on kaunis ja lämminhenkinen lastenkirja tärkeästä aiheesta.

Kommentit

 1. Hui, lunta jo! Ehkä mulle onkin tullut sympatia-talvihorros suomalaisten blogien kautta? :-)

  Kirja vaikuttaa oikein mukavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa ajattelin ja meinasin postaukseesi kirjoittaakin asiasta! Olet selvästi perinteisessä suomalaisessa talvihorteessa. Täälläkin nimittäin horteista, väsynyttä meininkiä havaittavissa. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit