Freedom Day ja Afrikkalainen keittokirja!

Stadin Aikapankista tilattu lippukakku odottaa jo huomisia juhlia!
Hei! Huomenna 27.4. vietetään Etelä-Afrikan juhlapäivää Freedom Day:ta (kuten joka vuosi samana päivänä). Freedom Day:na juhlistetaan vapautta ja ensimmäisiä vapaita vaaleja Etelä-Afrikassa apartheidin jälkeen. Tuo vaalipäivä koitti 27.4.1994, minkä vuoksi juuri tuona päivänä juhlitaan. Toivotankin heti alkuun kaikille huomenna juhliville oikein hyvää Freedom Day:ta!

Kyseinen maa on sydäntämme lähellä, sillä kaksi lastamme on syntynyt Etelä-Afrikassa ja me vanhemmatkin olemme viettäneet siellä aikaa. Etelä-Afrikka tuntuukin koko perheemme toiselta kotimaalta. Ja vaikka köyhyys on yhä eteläafrikkalaisten tummaihoisten (nyt näkymätön) kahle, on apartheidin päättymistä syytä juhlia. Samalla saamme hyvän syyn laittaa pöydän koreaksi eteläafrikkalaisista herkuista ja kutsua ystäviä juhlimaan.

Roderick Dixon: Afrikkalainen keittokirja

Jo kolmena vuonna olemme valmistaneet juhliin eteläafrikkalaisia herkkuja. Reseptien lähteenä oiva apu on ollut Roderick Dixonin Afrikkalainen keittokirja, joka on tiettävästi yhä ainut suomennettu afrikkalaisia reseptejä sisältävä keittokirja. Jos tiedätte muita, niin vinkatkaahan! Onneksi Dixonin keittokirjasta löytyy monta mukavaa eteläafrikkalaista reseptiä. Reseptien löytämistä helpottaa kirjan lopussa sijaitseva maittainen ja aakkosellinen hakemisto. Keittokirjan reseptit ovat mukavan helppoja joten kynnys reseptien kokeiluun pysyy matalalla.

Viime vuonna kokeilin alkuruokana maissipaistosta pap:ia, joka on todellinen perusruoka eteläafrikkalaisten tummaihoisten keskuudessa. Yllätyksekseni myös juhlilla olleet lapset pitivät miedonmakuisesta paistoksesta. Tässä Afrikkalaisesta keittokirjasta löytyvä juustoisen maissipuuropaistoksen eli pap:n ohje:

1,2 l vettä
1 tl suolaa
300g karkeita maissijauhoja tai polentaa
3 rkl voita
200g cheddarjuustoa raasteena
2 tomaattia viipaloituina
hyppysellinen pippuria
1 rkl silputtua oreganoa tai 1 tl kuivattua oreganoa
1 rkl raastettua parmesaania
2 kananmunaa vatkattuna
2 1/2 dl maitoa
1/2 tl suolaa

Keitä maissijauhot. Lisää voi ja puolet cheddarjuustosta sekoittaen. Painele puolet kuumasta maissipuurosta puulusikalla voideltuun vuokaan. Levitä puolet tomaattiviipaleista päälle ja mausta suolalla ja oreganolla. Pane loput maissipuurosta tomaattikerroksen päälle. Ripottele loput cheddarjuustosta ja parmesaani pinnalle. Vatkaa yhteen kananmunat, maito ja suola. Kaada juuston päälle. Paista uunissa 180 asteessa 80 minuuuttia eli kunnes paistos on hyytynyt. Pane loput tomaattiviipaleista paistoksen pinnalle 20 minuuttia ennen kuin se on valmis. Tarjoile kuumana. (Lopuksi vielä leikkasin paistoksen annospaloiksi ja koristelin jokaisen pienellä Etelä-Afrikan lipulla. Voila!).

Koska Afrikkalaisen keittokirjan ainesosien määrät on ilmoitettu meille suomalaisille hieman hankalina grammoina, niin tässä vielä lista, mitä 1 dl keittokirjassa esiintyvistä raaka-aineista painaa:

1 dl:

vehnäjauhoja = 60g

hiivaleipäjauhoja = 55g

kaurahiutaleita = 40g

sokeria = 85g

siirappia = 140g

fariinisokeria = 70g

tomusokeria = 60g

perunajauhoja = 75g

kaakaojauhetta = 40g

maissijauhoja = 55g

riisiä = 85g

korppujauhoja = 50g

makaroneja = 50g

Kommentit

  1. Toivotaan siis hyvää Freedom Dayta ja pistän mielenkiintoisen keittokirjan muistiin!

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon Linnea! Ja sama xhosaksi: Enkosi kakhulu Linnea! Ja suosittelen keittokirjaa lämpimästi :)

    VastaaPoista
  3. Hieno perinne teillä :) Hyvää Freedom Day:ta näin jälkikäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja zuluksi (Etelä-Afrikan puhutuimmalla kielellä): ngiyabonga! Iloista vapunpäivää! :)

      Poista
  4. Kiva postaus, upea kakku ja mielenkiintoisen kuuloinen keittokirja! Pap kuulostaa herkulliselta perusruoalta. :)

    Toivottavasti niin Freedom Day kuin vappu sujuivat mukavasti!

    VastaaPoista
  5. Sawubona! Hei Karoliina! Mukavasti meni herkutellessa ;) Pääruokana oli grillattua lohta ja salaattia Etelä-Afrikan rannikon ruokakulttuuria mukaillen. Eteläafrikkalaiset syövät yleensä hillittömästi lihaa, mikä ei ole kuitenkaan ihan se meidän perheen juttu ;) Toivottavasti teidänkin perheelle oli kiva vappu! :)

    Pap jakaa tehokkaasti mielipiteet jopa eteläafrikkalaisten keskuudessa. Osa inhoaa, osa rakastaa. Pap on miedonmakuinen joten sitä käytetään etenkin kastikkeiden kanssa. Silloin toimii varmasti hyvin (tulee mieleen Adichien kirjat joissa herkutellaan samantyylisesti maissipuuroa kastikkeeseen dippaamalla).

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit