tiistai 4. lokakuuta 2011

Ozzy Osbourne: Minä, Ozzy

Ozzy Osbourne ja Chris Ayres: Minä, Ozzy (<- Adlibrikseen)
Kustantaja: Like, 2010
Alkuteos: I am Ozzy
Sivuja: 412
Pisteet: 4.5/5

Hei lukijat! Tämä voi tuntua yllättävältä uutiselta, mutta en ole aiemmin ollut liiemmin kiinnostunut elämäkerroista. Viime kesänä ja tänä syksynä on elämäkertainnostus sitten päässyt puraisemaan ja lujaa. Nyt vuorossa oli tunnetun sekoilijan Ozzy Osbournen muistelmat. Ja voin kertoa, että oli kuulkaas melkoiset muistelmat!

Ozzy aloittaa kirjansa aivan alusta kertoen köyhästä lapsuudestaan monilapsisessa perheessä ja edeten vastoinkäymisten täyttämän koulutiensä kautta pikkurikolliseksi. Ensimmäinen (ja viimeinen) vankilatuomio kuitenkin johdattaa nuoren Ozzyn takaisin kaidalle tielle ja unelmoimaan muusikon urasta. Äitimuori yrittää kyllä kovasti ohjastaa poikaansa kunniallisen tehdastyön pariin, mutta kokeilut työelämässä päätyvät peräjälkeen ozzymaisen tragikoomisesti.

Jo nuorena Ozzy alkoi kiinnostua päihteistä, siis todella kiinnostua! Jo tehtaalla hänellä oli tapana nojailla liuotinsammioiden yläpuolella sekoittamassa päätään. Black Sabbath-yhtyeen perustaminen ja sen jälkeinen sooloura olivatkin Ozzysta pitkään kuin unelma: työnkuvaan kun tuntui suorastaan kuuluvan alkoholi ja huumeet. Heroiinista Ozzy halusi pysytellä erossa sitä kokeiltuaan, mutta kaikkia muita kuviteltavissa olevia päänsekoituskemikaaleja hän käytti, ja yleensä vielä yhtä aikaa!

Sekoilun ohessa Ozzy loi kuin vahingossa jättimenestykseen yltäneitä levyjä, meni kaksi kertaa naimisiin (nuoruudenrakkaus Thelma ja kovasisuinen manageri Sharon), sai viisi lasta ja horjui kännispäissään niin keikoilla kuin kotona. Lisäksi hän mm. puri lepakolta pään irti, selviytyi törmäyksestä lentokoneen kanssa, tuli superjulkkikseksi The Osbournes tosi tv-sarjan kautta ja lopulta onnistui parantumaan vakavasta mönkijäonnettomuudesta sekä raitistumaan neljänkymmenen vuoden päivittäisen dokaamisen jälkeen. Uskomatonta.

Ozzysta on kirjoitettu useampikin muistelma, mutta jos jonkun haluaa lukea niin suosittelen tätä. Minä, Ozzy on oikeasti Ozzyn kirjoittama eikä mikään Ozzyn sitaattien kokoelma. Ozzyn muistelmat hengästyttävät, kauhistuttavat, ällöttävät ja mikä parasta naurattavat ihan järjettömästi!

2 kommenttia:

  1. jätin kommentin puhelimella, ei näköjään tullut...mutta kiitos muistutuksesta tämän kirjan suhteen, moni on kehunut vaikka en itse olisi osannut kiinnostua ozzysta, mutta jo arviosikin sai nauramaan :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista ja tervetuloa! :) Yhä ihmettelen miten Ozzy kuitenkin muistaa tapahtumia yli 400 sivun verran..! ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!