Uniinkin tullut Kiasman Marimekko ja Jaar


Hei! Juoksin eilen läpi rankan sadekuuron kohti Kiasman (Mannerheiminaukio 2) näyttelyitä. Kastuminen visiitin vuoksi kannatti, sillä vielä ripauksen syyskuun puolellakin auki olevat näyttelyt Kimpassa ja Alfredo Jaarin Kun runous ei riitä olivat varsin mielenkiintoinen kokemus. Aloitin kierroksen Kimpassa-näyttelystä, Marimekon ja Kiasman yhteistyöprojektista. Näyttelyn takaa löytyy 16 mukaan kutsuttua taiteilijaa. Kaikki teokset ovat uusia ja suunniteltu Kiasman tiloihin istuviksi.

Mieleenpainuvin ja hauskin näyttelyn teoksista oli mielestäni ylimmässä kuvassa näkyvä Hanna Vihriälän Makea seinäruusu. Tuhansista hedelmäkarkeista koostettu teos sai veden kielelle. Tarjoudun vapaaehtoiseksi irrottamaan nuppineuloilla kiinnitettyjä karkkeja, jos teos joskus puretaan. Karkkipalkalla tietysti.

Monissa teoksissa oli hyödynnetty mielikuvituksellisesti Marimekon kankaita. Töissä oli havaittavissa käsityön iloa, mikä sai ajatukseni virtaamaan Marimekon nykytilaan. Kotimaassa ei enää taideta paljon kyseisen firman tuotteita ommella. Todellinen sääli. Näyttelyn yhteydessä pääsee kuitenkin itse halutessaan näpräämään Marimekon kankaiden kanssa Kimpassa-pajassa.


Seuraavaksi suuntasin Alfredo Jaarin vahvaan Kun runous ei riitä-näyttelyyn. Näyttely ottaa kantaa ihmisten tekoihin niin ympäristön kuin kanssaihmisten suhteen ja kyselee katsojiltaan pääsikö jotain kenties unohtumaan matkasta. Kuten moraali. Esimerkiksi myrkkytynnyreiden lähettäminen maailman köyhimpien ihmisten ilman suojavarusteita käsiteltäväksi ei ole varmasti oikein kenenkään mielestä. Silti sitä tapahtuu yhä. Mikä meitä ihmisiä oikein vaivaa? Esillä olevilla miljoonalla Suomen passilla Jaar ottaa puolestaan kantaa Suomen tiukkaan maahanmuuttopolitiikkaan. Teos oli edellisen kerran esillä Kiasmassa jo vuonna 1995. Uskomattoman ajankohtainen teos yhä.Jo nämä kaksi näyttelyä tekivät museosta vierailun arvoisen. Pyörittelin näyttelyn herättämiä mietteitä jopa unissani. Esillä on lisäksi Kiasma Hits, jonka ajattelin kiertää seuraavalla kerralla. Kiasmaan on vapaa pääsy joka kuun ensimmäinen perjantai.

Kommentit

 1. Herkullisia värejä ja ajatuksia herättäviä kokonaisuuksia. Kiitos kurkistuskierroksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli varsin mielenkiintoiset näyttelyt kumpainenkin. Kiasma Hitsit käyn varmastikin ilmaisiltana kiertämässä ajan kanssa vielä. :)

   Poista
 2. Nuo näyttelyt ovat kyllä niin mielenkiintoisen kuuloisia, että ihan tosissaan harmittaa, ettei niitä mitenkään taida ehtiä katsastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi jos et ehdi. Ovat katsastamisen arvoisia näyttelyitä ehdottomasti.

   Poista
 3. Jaarin näyttely on aivan erityisen vavahduttava! Monelta menee se varmaankin ohitse. En itsekään tuntenut taiteilijaa ennalta, mutta enää ei nimi unohdu. Oli todella hienoa, että tulin käyneeksi juuri tässä näyttelyssä kesällä. Kimpassa oli ehkä jopa hienoinen pettymys minulle - jotenkin olin kuvitellut, että se on paljon, paljon laajempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaarin näyttely on tosiaan vaikuttava. Jää kulkemaan mukana pitkän aikaa. Kimpassa-näyttelystä en osannut odottaa mitään ennalta. Ehkä olisin kaivannut kantaaottavampia teoksia. Nyt kokemus jäi minulle vain kivaksi.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit