lauantai 9. kesäkuuta 2012

Edith Södergran ja liekehtivä Elämäni, kuolemani ja kohtaloni

Kuva: Otava
Edith Södergran: Elämäni, kuolemani ja kohtaloni (<- Adlibrikseen)
Suomentanut: Pentti Saaritsa, Uuno Kailas ja Aale Tynni
Kustantaja: Otava, 1994
Sivuja: 270
Pisteet: 4/5

Hyvät lukijat! Runokokoelma Elämäni, kuolemani ja kohtaloni sisältää Edith Södergranin kaikki runot samoissa kansissa. Runoteos on mielenkiintoinen matka vuonna 1923 vain 31-vuotiaana keuhkotautiin kuolleen runoilijattaren mieleen.

Södergranin runot ovat täynnä palavaa tunnetta, haaveita, symboliikkaa, mystiikkaa ja kiihkeää uskonnollisuutta. Ei ihme, että hänen runojaan pidettiin aikoinaan hyvin epäsovinnaisina. Hän oli edellä aikaansa niin runojensa aiheiden kuin tyylinkin puolesta. Voi vain hämmästellä ja kunnioittaa hänen rohkeuttaan heittää riimittelyt romukoppaan ja avata tietä moderniin runouteen.

Koska runoteos sisältää kaikki Södergranin runot, on se mahtava tilaisuus kurkistaa hänen aikaansa. Toisaalta aivan kaikkien runojen julkaisu samassa yhteydessä latisti runokokemustani. Kirja sisältää monta uskomattoman hienoa runoa, mutta osa runoista sortui mielestäni liialliseen paatoksellisuuteen. Osa kirjan runoista tuntui siis jääneen raakileiksi. Silti aivan ehdottomasti kokemisen arvoinen runokokoelma.

Vierge moderne

En minä ole nainen. Olen neutri.
Olen lapsi, hovipoika ja rohkea päätös,
olen naurava häive helakanpunaista aurinkoa...
Olen kaikkien ahnaitten kalojen verkko,
olen malja kaikkien naisten kunniaksi,
olen askel kohti sattumaa ja turmiota,
olen hyppy vapauteen ja itseyteen...
Olen veren kuiske miehen korvassa,
olen sielun vilu, lihan kaipuu ja kieltäymys,
olen uusien paratiisien portinkilpi.
Olen liekki, etsivä ja ripeä,
olen vesi, syvä mutta polviin saakka uskalias,
olen tuli ja vesi rehellisessä yhteydessä ja ehdoitta. 

-Edith Södergran 1916-

8 kommenttia:

 1. Että sitten oikein suosikkirunoni tähän heti laitoit;-) Edith 4-ever! Minulla on hänen kirjansa Runoja, joka on aina yöpöydälläni, mutta sitten on kokoelma, jossa kuvitus on Schjerfbeckiltä. Värisyttävin elämänkerta ja eniten kohua aikanaan aiheuttanut on Ernst Brunnerin Edith, jonka jälkeen muut elämänkerrat ovat tuntuneet hieman vaisuilta. Jossain on se Edithin seitsemän sanaa ja muistaisin, että kirjoittaja on joku Helka tms.

  Mutta tämä esittelemäsi kirjahan on siis runoja, ei elämänkerta.

  Hän vietti pitkiä aikoja vuoteessa, mutta Brunner paljastaa myös toisenlaisen Raivolan tytön: Hurjan! Tytön, naisen, joka on kuin runonsa: Tajunnan räjäyttävä. Brunnerin tyyli on fiktio ja fakta eli vähän samoin kuin Satu Koskimies teki hurmaavan kirjansa Hurmion tytöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös Edith omasi aivan selvästi rumbasielun! Brunnerin kirjoittama elämäkerta lähti varaukseen, kiitos paljon kirjavinkistä!

   Seuraavaksi luvassa Eeva Kilpeä. Kun runoihin rakastuu, niin runoihin rakastuu :)

   Poista
  2. Minäkin pidän erinomaisen paljon tuosta lainaamastasi runosta. Jos haluat, voit käydä kurkkaamassa mielipiteeni Brunnerin kirjasta, kirjoitin siitä viime syksynä: http://jaana-tlltoisenthdenalla.blogspot.com/2011/11/edith-ja-saima.html

   Poista
  3. Kiitos Jaana linkistä, kävinkin jo lukemassa mainion postauksesi Brunnerin kirjasta. Vaikuttaa aika hurjalta elämäkerralta! Onneksi minulla on nyt meneillään tämä runollinen innostus, mikä saattaa helpottaa (kenties hieman vaikeaselkoiseen) kirjaan uppoutumista. Katsotaan! :)

   Poista
 2. Ihana Vierge moderne, muistan rakastuneeni tuohon runoon aikanaan!

  Minullakin on tämä kokoelma mutta en ole vielä ehtinyt perehtyä.

  Blogissani on muuten sinulle haaste. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Linnea! Tuo runo kyllä löysi tiensä.. :) On toisaalta hienoa, että aivan kaikki Södergranin runot on julkaistu tässä kokoelmassa. Kun mukana on hiomattomankin tuntuista tekstiä, tuntuu kuin pääsisi lähemmäs itse runoilijaa.

   Kiitos paljon haasteesta! Kävinkin jo visiitillä blogissasi :)

   Poista
 3. Hei, sinulla on ihana blogi. Linkitin sen omaani myös (samoin kuin Leenan blogin). Täytyy ihan ajan kanssa lueskella postauksia, nyt siis toimeen - sateisen sunnuntain iloksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Ja minä puolestani pidän sinun blogistasi; hyvät kirjat ja hyvä tee ovat nimittäin heikkouteni. Tervetuloa lukijaksi! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!