Leffa-arviot: Downsizing uuvutti, Solsidan virkisti


DOWNSIZING

2/5

Alexander Paynen ohjaama Downsizing on idean tasolla kiinnostava. Mitä tapahtuisi, jos keksisimme keinon kutistaa ihmisiä tulitikkuaskin kokoiseksi? Ympäristön kannalta keksintö olisi loistava. Luonnonvaroja kuluisi hurjasti vähemmän. Ja olisihan se kätevää ihmisellekin: keskituloinenkin voisi elää hulppeassa kartanossa. Nukkekodin kokoiseen taloon kun olisi varaa pienempituloisellakin.

Kaikki vaikuttaakin elokuvan alussa hyvältä. Matt Damonin esittämä Paul on kyllästynyt kitkuttamaan työssään, johon hän on päätynyt tehtyään uhrauksia muiden ihmisten vuoksi. Keski-ikäisen miehen unelma kiinnostavasti työstä ja isommasta asunnosta tuntuu karanneen saavuttamattomiin. Hän päättää tarttua vaimonsa Audreyn (muun muassa hulvattomasta Morsiusneidot-elokuvasta tuttu Kristen Wiig) kanssa tilaisuuteen ja antaa kutistuttaa itsensä. 

Kiinnostavan alun jälkeen elokuva hajoaa moneen suuntaan. Uuvuttavan pitkältä tuntuvan, yli kaksituntisen, elokuvan aikana käsitellään melkein kaikki ihmisyyteen liittyvät teemat. Tekeekö helppo elämä onnelliseksi (ei, ihminen kaipaa elämälleen yleensä jonkinlaista syvempää merkitystä)? Onko ideaalin yhteiskunnan perustaminen mahdollista (ei, ihminen tuo ongelmansa mukanaan)? Ovatko ympäristöystävällisyys ja talous toistensa vihollisia (kyllä, ainakin vielä)? Edes sympaattinen Matt Damon ei onnistu pelastamaan joka puolelle rönsyilevää tarinaa. 

Ohjaajan ja Jim Taylorin käsikirjoittama elokuva olisi ollut ajassa kiinni pari vuotta sitten. Nyt ympäristöteemaisia elokuvia on ehditty nähdä valkokankaalla turtumiseen asti. Valitettavasti Downsizing nukuttaa herättelyn sijaan. SOLSIDAN

4/5

Voisiko simppeli parisuhdekomedia iskeä? Etenkään, jos elokuva perustuu ruotsalaissarjaan, jota en ole koskaan katsonut. Yllättävästi vastaus kysymykseen on kyllä. 

Felix ja Måns Herngrenin ohjaama Solsidan virkisti talven pimeydessä. Elokuva toimi erinomaisesti, vaikken tiennyt päähenkilöistä mitään etukäteen. Pääpari Anna ja Alex (Mia Skäringer ja Felix Herngren) heittävät lähimmilleen jouluna pommin ja ilmoittavat eroavansa. 

Anna on löytänyt jännittävämmän miehen tutun ja turvallisen Alexin tilalle. Alex nieleskelee seuratessaan entisen vaimonsa kuhertelua uuden kumppaninsa kanssa ja lastensa riemua vauhdikkaan uuden miehen seurassa. Uusi parisuhdekuvio aiheuttaa kaaosta myös ystäväperheessä. Kumpi eronneista pidetään ystäväpiirissä vai voiko kummallekin olla solidaarinen? Monelle tuttuja murheita käsitellään humoristisesti. 

Ystäväpariskunta Mickan ja Fredde (Josephine Bornebusch ja Johan Rheborg) asuvat puolestaan hulppeassa talossa. Mikään ei tunnu silti riittävän. Ainakaan, jos sattuu kurkkaamaan tuttavan Instagramiin, jossa kaikki näyttää paremmalta. Materialistinen perhe päätyy kilpailuhenkisyydessään jopa hippilomalle, koska lomakohde sattuu olemaan trendikäs. Eihän reissusta voi selvitä kommelluksitta. 

Humoristinen elokuva pysyy hyvin kasassa. Vain kerran tilanne lähtee uskottavuuden kannalta lapasesta. Elokuvan vahvuus onkin sen realistisuudessa. Kylläpä me ihmiset (etenkin keski-ikäiset) osaamme olla hassuja. 

Kommentit

 1. Onpa kiva kun kirjablogeista löytyy myös leffa-arviointeja. Katselin tuota Downsizingin mainosta ja huomasin, että ei taida olla minun juttuni, vaikka niin kovasti pidän Matt Damonista. Sen sijaan Solsidan kiinnostaa: kiva kuulla ruotsia, varmasti hyviä näyttelijöitä, mukavan viihdyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edes Matt Damon ei saanut tuota Downsizing-leffaa pelastettua.

   Solsidan olikin sitten positiivinen yllätys. :)

   Poista
 2. Katsoin joulun aikaan kaikki Solsidanin tuotantokaudet ja pidin niitä kovasti. Menin katsomaan myös elokuvan, ja pidin siitäkin, vaikka se olikin vakavavireisempi kuin tv-sarja. Hahmot olivat kuitenkin aika pitkälti samanlaisia kuin tv-sarjassa ja se oli mieluisa havainto. Jokaisessa hahmossa on jotain sellaista, joka saa sarjan "maistumaan". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarja kuulostaa hyvältä. Varmasti piristävää katsottavvaa, kun leffakin jo virkisti mukavasti. :)

   Poista
 3. Tykkäsin myös Solsidanista, nauroin pitkin matkaa - he vaan ovat niin! Arvaan, mihin kohtaan viittaat ylilyönnillä, olen samaa mieltä. Mutta siitä huolimatta, viihdyttävä ja laadukas leffa ihan aikuisille vaihteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Solsidan oli hyvä muistutus, että pieni, helposti samaistuttava tarina voi rökittää näyttävämmät leffat. Herätti kiinnostuksen sarjaa kohtaan. :)

   Poista
 4. Postauksen asian vierestä:
  Lämpimät onnitteluni uunituoreesta teoksestasi "Nukkumatin vastaisku", joka näpsäkkyydessään ja oivaltavuudessaan nosti paitsi hymyn huulille ja nostalgisia tunteita pintaan, aikaansai makeat naurut!
  Kirja tarjoaa iästä riippumatta hyviä vinkkejä ja tarkistuksen kohteita, eikä sorru sormella osoittamiseen.
  Jatkoa kirjailijanurallesi vartoillessa toivotan aurinkoista ja iloista alkavaa kevättä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanan kannustavasta kommentista ja toivotuksista! Aurinkoista kevään odotusta! <3

   Poista
 5. Oi, pidän tästä suuresti. Hienosti kirjoitettu.:)

  VastaaPoista
 6. Hieno ja hyvin kuvainnollistava. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit