Kouvolan Teatterin Poikamiesboksi-musikaali

Poikamiesboksi (The Apartment 1960). C. C. Baxter (Jack Lemmon) ja Fran Kubelik (Shirley MacLaine).

Hei! Jack Lemmonin ja Shirley MacLainen tähdittämä Poikamiesboksi on minulle rakas leffa. Olen katsonut sen lapsena kymmeniä kertoja. Kun olin kipeä enkä voinut mennä kouluun (ja sain luoja paratkoon aina kaikki taudit), laitoin kyseisen filmin pyörimään. Luettuani, että Kouvolan Teatteri on tehnyt elokuvasta oman versionsa, alkoi maakuntamatkailu toden teolla houkuttaa. Onneksi ystäväni paljastui myös Poikamiesboksin faniksi, ja oli aika hankkia junaliput Kouvolaan. 

Tajusin vasta perillä, että kyseessä olisikin leffasta vuonna 1968 valmistuneen musikaalin Promises, Promises! versiointi. Mikäpä siinä. Viimeistään Helsingin Kaupunginteatterissa vuonna 2011 näkemäni Wicked teki minusta musikaalien rakastajan. Ja ehkä olisikin hyvä nähdä hieman erilainen Poikamiesboksi, etten koko ajan vertaisi kokemusta elokuvaan. Promises, Promises! -musikaalista minulla ei ollut ennalta mitään käsitystä. 

Seppo Välisen ohjaama musikaaliversio kertoo saman tutun tarinan. Chuck Baxter (Sami Kosola) on huomaamaton työntekijä, joka ahertaa päivästä toiseen valtavassa toimistossa kymmenien muiden tavoin. Chuck on poikamies, ja hänen vuokrakämppänsä herättää firman pomojen huomion. Pian rauhallista elämää viettänyt poikamies on melkoisessa pyörityksessä, sillä johtajat haluavat lainata boksia viedäkseen sinne salarakkaansa. Ylennyksen toivossa tunnollinen työmyyrä suostuu kuvioon. Itse hän on rakastunut työpaikan hissinkuljettajaan Fran Kubelikiin (Emma-Sofia Hautala), jolla on puolestaan käynnissä tuhoisa suhde. Meneekö kaikki kaunis rikki suhdesotkuissa? 
Kouvolan Teatterin Poikamiesboksi. Sami Kosola ja Emma-Sofia Hautala.
Poikamiesboksi on pinnalta kepeä mutta sisältää melkoisen annoksen moraalista pohdintaa. Chuck on kunnollisen miehen perikuva, mutta millainen mies osallistuu pettämiskuvioon ylennyksen vuoksi? Franille miehet näyttäytyvät katteettomien lupausten ja Chuckin osallisuuden vuoksi epäluotettavina. Äärimmäisen epätoivon jälkeen vain moraalinen teko voi korjata säröt. Mutta onko muiden miellyttämiseen tottuneesta miehestä siihen? 

Kouvolan Teatterissa teoksen kepeyttä on painotettu. Naiset esitetään Frania ja yhtä sihteeriä lukuunottamatta tyhjäpäisinä ja kevytkenkäisinä. Miehet ovat puolestaan pääosin sikoja. Tämä korostaa pääparin sympaattisuutta ja saa katsojan pitämään heistä entistä enemmän. Jäin silti kaipaamaan urbaania tyylikkyyttä, jota tarina alunperin huokuu. Nyt klassikko tuntuu siirtyneen New Yorkista ruotsinlaivalle.

Jack Lemmon on vannoutuneelle fanille se ainoa ja oikea C. C. Baxter, mutta Kosola sai minut yllättävän nopeasti puolelleen hyväntahtoisella hahmollaan. Frania esittävä Hautala lauloi puolestaan tiensä sydämeeni. Esityksen jälkeen kappaleet Särkynyt (House Is Not a Home) ja Kosolan kanssa yhdessä laulettu Ei koskaan enää uudelleen (I'll Never Fall in Love Again) ovat soineet päässäni. Olen jopa yrittänyt etsiä kappaleita YouTubesta, sillä Hautala tulkitsee ne mielestäni jopa Broadwaylla nähtyä Kristin Chenowethia (video alla) koskettavammin. Burt Bacharachin musiikin faneille musikaali on antoisa, sillä kaikki esityksessä kuultavat laulut ovat hänen sävellyksiään. Kappaleita säestää liveorkesteri. 


Musikaalin toinen puoliaika on selvästi ensimmäistä parempi. Se hujahtaa kuin siivillä. Myös lavastus on näyttävämpi, sillä toimistosta siirrytään itse poikamiesboksiin. Toisella puoliajalla esityksessä näkyy herkkyyttä ja charmia, joka jää ensimmäisellä puoliajalla seksistisen huumorin jalkoihin. Nyt kuvaan astuu lisäksi tohtori Dreyfuss, jota Markku Kekki esittää mainiosti. Hän herättää humoristisen hahmonsa henkiin ilman turhia maneereita. Toisen puoliajan ansiosta Poikamiesboksi-musikaalista lähtee virkistyneenä kohti hämärtynyttä Kouvolan yötä. 

Pisteet: ★-

Kiitos medialipuista Kouvolan Teatterille

Poikamiesboksi-musikaalista on blogannut myös Simo Sahlman

Musikaalikäsikirjoitus: Neil Simon
Sävellys: Burt Bacharach
Ohjaus ja koreografia: Seppo Välinen
Musiikin johto, sovitus ja laulujen suomennos: Iikka Kahri
Lavastus: Maija Louhio
Pääosissa: Sami Kosola, Emma-Sofia Hautala, Veli-Matti Karén, Markku Kekki
Kesto n. 2 h 40 min. 
Ikäsuositus 13+

Kommentit

 1. Minä olen selvästi jäänyt jostakin paitsi. En ole ikinä kuullutkaan Poikamiesboksi - elokuvasta. Kuulostaa kiinnostavalta. Itse aion harrastaa joulukuussa maaseutumatkailua ja mennä junalla Lahteen katsomaan ystäväni kanssa Housut pois - musikaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti katsoa Poikamiesboksi-elokuva. Katsoin sen musikaalin jälkeen pitkästä aikaa. Siinä on vain sitä jotakin. Suunnitelmasi kuulostaa mainiolta. Minulle tämä reissu oli ensimmäinen maakuntamatkailu teatterin merkeissä, mutta herätti innostuksen tehdä samanmoisia retkiä jatkossakin. Virkistävä reissu. :)

   Poista
 2. Miäkii tykkään tuosta leffasta ihan kauhiast!

  Vai kävit meillä Kouvolassa. Minä taas en ollut silloin siellä kotomaisemissa, vaan lomareisuulla täällä Espanjassa.

  Markku Kekki on hyvä. Ja käypä joskus katsomassa jokin Kouvolan teatterin esitys, jossa on Niina Petelius-Lehto (Pirkka-Pekan sisko). Hän on minun suosikkinäyttelijäni, muuntautuu miksi vain, koirasta vallasrouvaan, hyvä sekä komedioissa että vakavissa rooleissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kouvola oli aivan uusi tuttavuus minulle ja pidin kovasti kaupungista! Teillähän on mm. todella monipuolinen ruokaravintoloiden tarjonta. Ketjuravintoloiden lisäksi löytyi monenlaista yksityisten pitämää ruokapaikkaa. Me kävimme maukkaassa nepalilaisessa torin laidalla. Parit kirppiksetkin tuli kierrettyä perinpohjaisesti.

   Poikamiesboksi on tosiaan mainio leffa. Mietin jopa, millaisia vaikutuksia se on minuun jättänyt. Puolisonihan hurmasi minut aikoinaan kokkaustaidoillaan, joten C. C. Baxterin charmia olen hyvinkin saattanut alitajuisesti etsiä elämääni. :)

   Niina Petelius-Lehto on mukana tässä musikaalissakin. Hän on tällä kertaa muuntautunut yhdeksi johtoportaan moraalittomista miehistä. :)

   Poista
  2. Ahaa, no hyvä, että Niina P-L oli tässäkin. Kekki on myös hyvä.

   Kouvolaan on tullut lyhyellä ajalla pikkuravintoloita. Turkin armenialaisten pitämä Angela on myös hyvä. Kokeile sitä seuraavalla kerralla.

   Kylähullun kirppikseltä voi joskus tehdä hyviä löytöjä.

   Poista
  3. Pitää laittaa ehdottomasti tuo Angela korvan taakse, kiitos vinkistä! Kylähullu-kirppiksellä tulikin tutkailtua valtavaa valikoimaa tunnin ajan. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit