maanantai 14. lokakuuta 2013

Hulvaton Kukkia Birgitalle
Siina Tiuraniemi: Kukkia Birgitalle
Kustantaja: Minerva, 2013
Sivuja: 256
Goodreads-tähdet: ★ really liked it
(Kiitos kustantajalle kirjasta)

- Hyvänen aika! sain ähistyä taas niin naurettavan äitimäisesti.
- Mitä sinä nyt oikein sähläät! Birgitta ärähti tuohtuneena.
- En mitään, huokaisin. - Tämä on väärinkäsitys! Katsokaa! Tonttuja! Porsaita!
Osoitin ikkunaan. Birgitta ja Kurttu katsoivat minua epäuskoisina mutta kääntyivät kuitenkin katsomaan osoittamaani suuntaan. Muutaman minuutin tuijotimme ikkunan takana hyppelehtiviä tonttuja ja ihmisen kokoisia porsaita, niitä hyppi yksi kerrallaan ohi noin viisitoista. Riemukkaina ne vilkuttelivat ympäriinsä ja pomppelehtivat harmaat parrat ja saparot heiluen sinne tänne. Kesti tovin tajuta, että ne olivat ilmeisesti mainostamassa jouluesitystä. Hetki oli niin surrealistinen, että sen jälkeen kaikki näytti huomattavasti normaalimmalta kahvilan sisäpuolella. Täällä ei ainakaan ollut ihmisen kokoisia porsaita, ellei nyt kuvaannollisesti ajatella, jolloin niitä oli ehkä pari. 

Hei! Olen seuraillut Ihminen välissä-blogia, joka ihastuttaa minua huumorillaan. Kun huomasin että blogia pitävältä Siina Tiuraniemeltä ilmestyy kirjan, laitoin kirjan heti lukulistalleni. Veikkasin ettei kirja blogin perusteella tule olemaan tylsä ja olin aivan oikeassa. Tiuraniemen esikoisteos Kukkia Birgitalle on kirjailijan blogin tapaan tulvollaan lämmintä huumoria.

Kukkia Birgitalle kertoo sisäänpäinkääntyneestä mutta hyväsydämisestä nuorukaisesta Miskasta. Kun Miskan voimakastahtoinen äiti pyytää poikaansa viemään hoitokotiin joutuneelle kaukaiselle Birgitta-sukulaiselleen kukkia, tempautuu Miska vastentahtoisesti omituisten tapahtumien ketjuun. Birgitta-täti kun ei ole mikään perinteinen lempeä hoitokodin asukki eikä tyydy tavallisiin kukkasiin vaan alkaa mankua tuomisiksi huumaavia kasveja. Pian Miska huomaa salakuljettavansa hoitokotiin suonet kalkkeuttavaa lauantaimakkaraa ja muita hoitokodissa kiellettyjä aineita. Kun Miskan paras ystävä ja kämppis Ville löytää rinnalleen Emman, on introvertin, yksin jäämistä pelkäävän Miskan elämä sekaisin kaikilla rintamilla. Kun tarinaan heitetään vielä mausteeksi Birgitan vanha nuoruuden ystävä, kannabista kasvatteleva ekstrovertti herra Kurttu, on mehukas soppa valmis.

Kukkia Birgitalle oli hulvaton lukukokemus. Kirjan huumori iski täysillä ja odotin joka ilta pääseväni taas Miskan ja kumppaneiden vietäväksi. Oli virkistävää lukea teosta, jossa annettiin mielikuvituksen palaa. Kaunokirjallisuudessa kun voi todella kertoa hillittömiä tarinoita ja tekstissä vapaasti hurjastella, venyttää sovinnaisen kirjallisuuden seinämiä. Mielestäni rohkea ja onnistunut humoristinen teos.

Noottia annan hivenen tylsästä kannesta. Siinäkin olisi voinut revitellä enemmän ja kuvata kirjan sisäistä ilotulitusta. Kannen perusteella kirja olisi jäänyt lukematta. Onneksi tuli kiinnostuttua kirjasta, sillä harvemmin olen lukenut näin hauskaa kotimaista kaunoa. Siina Tiuraniemen tekstissä on mielestäni jotain samaa lämmintä ja sympaattista mitä olen löytänyt myös Tuomas Kyrön kirjoista. Synkkien tarinoiden Suomessa humoristinen Tiuraniemi on varsin tervetullut uusi tulokas.

Kukkia Birgitalle-kirjasta on nautittu kovasti myös seuraavissa blogeissa: Kirjasfääri, Leena Lumi, Lukutoukan kirjablogi ja Sivukirjasto. Kirjasta ei puolestaan kauheasti innostuttu Ilselässä

8 kommenttia:

 1. Sain kirjan vihdoin kirjastosta lainaan, odotan kovasti kirjan lukemista, sillä niin moni on tästä pitänyt todella paljon. Odotukset ovat korkealla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäin ehkä vielä jotain syvällisempää tai sitten hillittömämpää kaipaamaan kirjan lopulta. Muuten kyllä nappasi täysillä. Kannattaa lukea, kiva piristys syksyyn. :)

   Poista
 2. Tuo pointti synkkien tarinoiden Suomesta on niiiin tosi. Mä lukisin paljon enemmän kotimaista jos se olisi useammin ja reippaammin hauskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä varsin virkistävää lukea vaihteeksi todella hauskaa kotimaista. Lisää, lisää! Huumori on vaikea laji joten harva taitaa uskaltautua sitä kirjoittamaan. Kukkia Birgitalle onnistui huumorissaan ainakin minun kohdallani erinomaisesti. :)

   Poista
 3. Olen lukenut tästä pääosin hyvää. Vaikuttaa virkistävältä ja omalaatuisen lämpimällä tavalla hauskalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjan kimppuun ei kannata suunnata liian vakavalla fiiliksellä vaan silloin kun on jollain tapaa valmis rentoon lukukokemukseen. Kukkia Birgitalle-kirjasta löytyi juurikin lämmintä huumoria. Ainoastaan hinttailu-termin (tai sinne päin) käyttö tuntui hieman epäkorrektilta. Vaikkakin sana oli laitettu suorasukaisen eikä aina niin miellyttävän Birgitan suuhun. Olen tunnetusti aika herkkä termien kanssa.

   Poista
 4. Tämähän pitää varata kirjastosta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Kirja ei jättänyt valtavia jälkiä mutta itse lukukokemus oli hauska ja mielenkiintoinen. Sopii mielestäni hyvin pimeän vuodenajan piristäväksi lukemiseksi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!