lauantai 15. kesäkuuta 2013

24h lukumaraton, viimeinen päivitys


Hei! Tänään klo 15 starttaa elämäni ensimmäinen 24 tunnin lukumaraton. Hikirannekkeet on leikillisesti ranteissa ja seuranani on monta houkuttavaa kirjaa. Mukanani maratonilla ovat:

Jenny Downham: Ennen kuin kuolen
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät (jatkan kirjan lukemista sivulta 123)
Kluun: Vaimo kävi lääkärissä
Anne B. Ragde: Berliininpoppelit
Marisha Rasi-Koskinen: Katariina
Colm Tóibín: Brooklyn

Valitsemani kirjat ovat aika paksuja eivätkä siksi kaikkein parasta maratoniainesta. Nämä kirjat kuitenkin kiehtovat minua niin paljon, että tulivat sen vuoksi valituiksi. Ensimmäiseksi ajattelin lukea Kluunin Vaimo kävi lääkärissä-romaanin. Tervetuloa seuraamaan lukumaratonini etenemistä! 

Klo 15.00-19.40 Luin putkeen Kluunin Vaimo kävi lääkärissä (345 sivua). Lukuajasta viimeiset kaksi tuntia itkin, melkoinen lukumatka siis. Vaimo kävi lääkärissä kertoo omaelämäkerrallisen tarinan lapsiperheestä, jossa perheen äiti sairastuu rintasyöpään. Keskenkasvuiselta vaikuttava perheenisä puolestaan pakenee toisten naisten lohduteltavaksi. Rankka ja rehellinen kirja jota suosittelen ehdottomasti. Muistin kirjan ansiosta tutkia pitkästä aikaa rintani ja haastan kaikki siellä ruutujen toisella puolella tekemään saman. Lukumaratonini jatkuu toisen rankan romaanin, Downhamin Ennen kuin kuolen-kirjan parissa. Muut kirjat saattaisivat vaikuttaa höttöisiltä Kluunin kirjan jälkeen. Menenkin hakemaan lisää nenäliinoja ja jatkamaan maratonia.

Klo 20.30-00.50 Luin Downhamin Ennen kuin kuolen-romaanin (379 sivua), joka kertoi fiktiivisen tarinan 16-vuotiaasta leukemiaa sairastavasta Tessistä. Tess haluaa tuntea elävänsä ja tekee listan, johon kirjaamansa asiat hän haluaa toteuttaa ennen kuolemaansa. Puoliväliin asti lukukokemus tuntui paikoin jopa ärsyttävältä ja saarnaavalta, mutta kirjan loppupuolisko oli hyvin koskettava. Nenäliinat tulivat tarpeeseen viimeisen tunnin ajan. Kyllä tätäkin uskaltaa suositella vaikkakin pidin Kluunin kirjasta enemmän. Lukumaraton jatkuu aamulla todennäköisesti Berliininpoppeleiden merkeissä. Kauniita unia kaikille. 

Klo 12.00-15.00 Luin Berliininpoppeleita 156 sivua. Tarina kolmen toisistaan vieraantuneen aikuisen pojan ja heidän vanhan äitinsä yllättävästä halvaantumisesta lähtee hitaasti käyntiin mutta kietoo pauloihinsa. Mikä on vieraantumisen syynä? Miksi koko perhe tuntuu vihaavan vanhaa isää? Nämä asiat selvinnevät lopulta. 

Yhteenveto: Luin vuorokauden aikana yhtensä 880 sivua kaunokirjallisuutta. Lukeminen eteni kuin itsestään. Maratonilla luetut kirjat olivat rankkoja mutta koukuttavia. Sunnuntain sukulaisvierailun vuoksi pääsin aloittamaan lukemisen vasta puoliltapäivin. Salaa itselleni asettama 1000 sivun tavoite olisi varmastikin täyttynyt jos olisin aloittanut aamusta. Nyt ei ole hämmästyksekseni yhtään lukuähkyinen olo vaan odotan innolla Berliininpoppeleiden jatkamista. Lukumaraton oli hyvä kokemus ja pakkohan se on joskus vielä uudelleen kokeilla tuota 1000 sivun rajan rikkomista. Kiitos kaikille maratoniani seuranneille! 

58 kommenttia:

 1. Ihanaa maratonia sinulle! Katariina ja Ennen kuin kuolen ovat ainakin hyviä :)

  VastaaPoista
 2. Kestävyyttä maratonille! Siitä tulee varmasti hauskaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiki virtaa. Ja kyyneleetkin virtasi Kluunin kirjan parissa. Melkoinen maratoni.

   Poista
 3. Vau, hauskaa maratonia! Berliininpoppelit on yksi mun rakkaimmista kirjoista, samoin sen kaksi jatko-osaa. Täällä seurataan sinun luku-urakkaasi! Olen itsekin aikonut joskus apinoida idean, niin hauskalta se kuulostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin aloittaa Berliininpoppeleilla aamusta. Kannattaa ehdottomasti kokeilla maratonia!

   Poista
 4. Tämähän saattaa pelastaa vilustuneen päiväni, joka sitoo sisään, kirjojen ja tietokoneen ääreen. Mullapa kävi tuuri :) Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa että seurailet maratoonaustani. :) Kiitos tsempistä, vielä ei ainakaan puuduta. Katsotaan miten pitkään jaksan valvoa ja lukea. :)

   Poista
  2. Rankat kaksi ensimmäistä kirjaa. Huh. Luulen, että itse valitsisin maratoonille jotain huomattavasti kevyempää. Respect!

   Poista
  3. Ehkä ei ihan näin rankkoja kirjoja olisi pitänyt valita lukumaratonille. Illalla oli aika raskas olo luettuani yli 700 sivua todella raastavaa tekstiä. Sain kirjojen kautta ainakin pienen käsityksen siitä, miten rankkaa kuolemansairaan ihmisen vierellä kulkeminen onkaan.

   Poista
  4. Kokemus on kuitenkin ollut varmasti ikimuistoinen, juurikin tuon rankkuutensa vuoksi! Ens kerralla sitten pelkkiä dekkareita ja chick littiä :)

   Poista
  5. Kevyempi, jonkinsorttinen hömppämaratoni voisi olla hauska. Pitääpä alkaa suunnitella. :)

   Poista
 5. Hui, mukavaa maratonia! Hyvä aineisto, odotan innolla raportteja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotuksesta! Raportteja tulee hitaasti mutta varmasti. :)

   Poista
 6. Jee, lukumaraton! Näitä on aina jännä seurata. En ole muuten lukenut yhtäkään maratonisi kirjoista, joten mielenkiinnolla jään odottelemaan mietteitäsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt voin heti hehkuttaa tuota Kluunin kirjaa. Melkoisen ravisteleva lukukokemus. Kannattaa lukea. Veikkaan että pitäisit (jos näin rankasta kirjasta voi niin sanoa).

   Poista
 7. Jihuu, onnea maratonille! Jään seuraamaan, ja en ole minäkään lukenut mitään näistä (Brooklyn kyllä kiinnostaa), joten innolla odotan kirjoituksiasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Brooklyn kiinnostaa kovasti minuakin. Voi vaan olla että se vaatii rauhallisemman lukutahdin. Katsotaan josko huomenna ehtisin kuitenkin sen pariin.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos. Katsotaan ehdinkä Brooklynin pariin nyt vai joskus rauhallisemmalla tahdilla. :)

   Poista
 9. Onnea maratonille täältäkin, jään innolla seuraamaan miten sujuu. :) Erityisesti innokkaasti odottelen mitä mieltä olet Harjukaupungin salakäytävistä, se odottaa minullakin lukuvuoroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt Harjukaupungissa sivulla 123 ja se herättää minussa joka sivulla niin paljon ajatuksia että etenen sen kanssa todella hitaasti. Ei mikään tyhjänpäiväinen kirja. Katsotaan ehdinkö saada sitä eteenpäin lukumaratonin aikana. :)

   Poista
 10. Tsemppiä maratonille! Seuraan mielenkiinnolla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukavaa että tulit seurailemaan. :)

   Poista
  2. Maratonisi sujumisesta sai hyvää rohkaisua minullakin ihan juuri edessä olevalle koitokselle. Ylihuomenna minunkin olisi tarkoitus aloittaa oma maraton, ja jännittää kyllä hieman. Todella ihana kuulla siis, että lukuintoa jäi vielä maratonin loppumisenkin jälkeen.

   Poista
  3. Tärkeintä on ettei ole väsynyt ennen maratonia. Olin flunssassa kun tein 12 tunnin lukumaratonin ja nyt hoksasin selvän eron. Olin aika naatti tuolloin maratonin aikana ja sen jälkeen. Silloin en vähään aikaan jaksanut lukea maratonin jälkeen. Suosittelen siis lukumaratonia terveänä ja virkeänä. :)

   Tulen ehdottomasti seurailemaan maratoniasi. :)

   Poista
  4. Okei kiitos vinkistä. Yritän siis nukkua riittävän pitkät ja virkistävät yöunet ja varata hyvää syötävää. Erilaisia ja mielenkiintoisia kirjoja pöydän kulmalla on jo vino pino. Noita on niin paljon, että lähinnä menen sitten fiiliksen mukaan. Luulisin, että melkein mihin vain mielentilaan tuosta pinosta löytyy jotakin. :) Tänään vielä kävin hakemassa isäni luota pari noin kymmenen vuotta sitten luettua kirjaa, joten nostalgiaakin on luvassa.

   Poista
  5. Kuulostaa todella hyvältä. :)

   Poista
 11. Jee! En ole lukenut noista mitään, mutta haluaisin lukea kaikki.

  Onnea koitokseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan innoissani kaikista lukumaratonini kirjoista. Aiheuttavat suorastaan valinnan vaikeutta. Kiitos toivotuksesta! :)

   Poista
 12. Pidän peukkuja ja kannustan onnistuneelle mararonille. Olen lukenut Berliinin poppelit jatko-osineen.
  Voin kulkea hetken matkaa seuranasi. Olen eräänlaisessa kesäkodissa, jossa mukana vain kaksi lukematonta kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Berliininpoppelien ajattelin sopivan hyvin huomisaamuun. Mukavaa kun seurailet. :)

   Poista
 13. Hyviä lukuhetkiä! :) Ennen kuin kuolen ja Berliininpoppelit ovat joutuisaa luettavaa. Vaimo kävi lääkärissä -kirjan mies on ärsyttävä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotuksesta! :) Samaa mieltä tuosta Vaimo kävi lääkärissä-kirjan miehestä. Huhhuh. No, jollain tapaa sympatiseerasinkin häntä. Katselinkin että Ennen kuin kuolen-kirjan teksti on mukavan isoa ja helppolukuista. Sopii hyvin iltaan. Se siis vuorossa seuraavaksi.

   Poista
 14. Tsemppiä maratonille! Olethan huolehtinut evästyksistä? :)

  Kirjoista se ei ainakaan ole kiinni, mainioita valintoja, joista eniten odotan kommenttejasi Harjukaupungin salakäytävistä. Kirja imaisi minut aikoinaan aivan mukaansa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää etten ole paljon malttanut tässä syödä. Tuota Kluunin kirjaa en malttanut laskea hetkeksikään. Nyt pitää vähän herkutella välissä. Minustakin mielenkiintoisia kirjoja kaikki, jokainen haluttaisi lukea heti. :)

   Poista
 15. Mahtavannäköinen maraton sulla tiedossa! Pitäisiköhän munkin nyt viimein ryhdistäytyä ja raivata kalenterista joku vuorokausi tyhjäksi?

  Yllättäen en ole lukenut yhtäkään noista, mutta Berliininpoppelit ja Brooklyn kiinnostaa kovasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan! Minäkin odotan kovasti Berliininpoppeleita ja Brooklynia. :)

   Poista
 16. Jee! Seurailen maratoniasi mielenkiinnolla. Kirjapinosi näyttää mielenkiintoiselta. Moni on minunkin lukulistallani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saan hyvin putsattua TBR-listaani, kaikki maratonkirjat on sieltä napattuja. Kyynelkanavat tuli putsattua kunnolla tuolla Kluunin kirjalla heti alkuun. Suosittelen vaikka olikin melko rankka lukukokemus.

   Poista
 17. Oi, oi mikä ihanuus!!! Kai sulla on silmänkostuttajat matkassa;) Täällä seurataan etenemistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Kluunin kirja oli niin koskettava että ei tarvinnut vielä pelätä silmien kuivumista. Mukavaa kun seurailet. :)

   Poista
 18. Hauska idea! Tätähän pitää seurata tiiviisti!

  Vaimo kävi lääkärissä oli lukupiirimme kirja, mutta en juuri silloin päässyt paikalle. Harmi. Ennen kuin kuolen yhtä vaikuttava ja herkkä.

  Harjukaupungin salakäytävät -kirjan jätin kesken -olikohan ajankohta väärä lukemiselleni (liikaa töitä ja stressiä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli aika koskettava päivä lukea sekä Vaimoni kävi lääkärissä että Ennen kuin kuolen. Vaimoni kävi lääkärissä oli omaelämäkerrallisena uskottavampi mutta kyllä myös Ennen kuin kuolen onnistui menemään ihon alle.

   Harjukaupungin salakäytävät etenevät minulla hitaasti. Kirja tuntuu vaativan rauhallista aikaa. Ehkä en lukumaratonin puitteissa lähde sen kanssa sittenkään hötkyilemään.

   Huomenna sitten taas lukumaratonia jatkamaan. :)

   Poista
 19. Tsemppiä maratoniin, tahtoisin itsekin joskus sellaisen toteuttaa! Ehkäpä tässä kesällä olisi aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mielenkiintoinen lukunopeustestikin samalla (johon kyllä vaikuttaa myös paljon kirjan haastavuus/keveys). Kannattaa kokeilla. :)

   Poista
 20. Minä kysyin isännältä, että koska olisi sopiva päivä minun lukumaratonia harrastaa - vastasi, että ehkä sitten joskus, kun lapset ovat kasvaneet tai vähintäänkin jossain reissussa. Ei kuulemma pystyisi pitämään niitä pois äidin ja kirjan välistä...

  Sitä odotellessa seurailen sitten vaan vaikka tätä sinun maratoniasi.
  Tsemppiä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä muu perhe lähti Pappalaan pakoon äidin kirjamaratonia. 12 h lukumaraton vielä meni lasten kanssa kun isukki viihdytti ja vei leikkipuistoon tiuhaan. Kiitos tsempistä! :)

   Poista
  2. Kylläpäs lisää tämä toiveikkuutta, että itsekin pääsisin maratonia suorittamaan, vaikka lapset. Jos vaikka sellainen 12 tunnin sitten.

   Poista
  3. 12 h maratonissa lapset köllöttivät välissä vieressä viltin alla. Pahimpana lapsen uhmakautena voi olla kyllä hivenen vaikeaa keskittyä. ;)

   Poista
 21. Kluunin kirjasta kiinnostuin nyt minäkin, täytynee laittaa nimi ylös. Toivottavasti sinulta ei nessut lopu kesken maratonin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tuota Kluunin kirjaa. Tuohon Ennen kuin kuolen kirjaan en ihastunut yhtä paljon. Enpä muista koska olisi tullut viimeksi itkettyä näin monta tuntia yhden vuorokauden aikana. Henkisesti samalla rankka mutta antoisa lukumaraton.

   Poista
 22. Mulla on ollut se ongelma, etten löydä hyviä kirjoja luettavaksi. Mutta tuo Kluunin kuulostaa niin mielenkiintoiselta, kuten myös seuraavakin, että tänään on pakko suunnata kirjastoon (jollei sitten susta inspiroituneena moni muukin ole tehnyt samaa ja vienyt kaikkia kyseisiä kirjoja;))!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo molemmat kirjat herättävät todella paljon tunteita. Etenkin Kluunin kirja raastavan surun lisäksi myös ärsytystä (kirjan aviomies on mielestäni melkoinen idiootti suoraansanottuna). En ehkä uskaltaisi suositella näitä raskaanaolevalle, ovat aika rankkoja kirjoja. Mutta jos tietää kestävänsä rankkaakin niin sitten vaan menoksi.

   Poista
  2. No niin, Kluun on muutamaa sivua lukuunottamatta luettu! Viimeiset sivut piti jättää nyt illaksi kun en meinannut nähdä mitään, nenä oli ihan tukossa ja lapsetkin jo ihmetteli mikä äitiä vaivaa.

   Juuri sellaista rankuudesta huolimatta, mitä olen kaivannut luettavaksi (vaikka en kyseistä kohtaloa soisi kenellekään!), sillä fiktiiviset ei oikein jaksa innostaa...

   Mulle jäi jotenkin tosi paha olo lapsen puolesta; tai tuntuu, että se lapsi meni koko ajan "sivussa" kun äiti sairasti ja iskä ajatteli mulkullaan. Mutta hatunnosto miehelle, että noin rehellisesti kirjoitti!!!

   Jos on hyviä vinkkejä tosi elämään pohjautuvista lukunautinnoista, niin otan innolla vastaan!

   Poista
  3. Sama tuli mieleen minullekin lapsen sivuuttamisesta. Ja tuntui pahalta. Olen huomannut tuon monissa elämäkerrallisissa teoksissa, joissa perhettä kohtaa vakava sairaus. Saman huomasin Reko Lundanin kirjassa Viikkoja, kuukausia (kertoo Lundanin sairastumisesta pahanlaatuiseen aivokasvaimeen) sekä todella rankassa Johanna Ervastin Jäähyväiset Einolle-kirjassa (jossa Eino-poika saa yöllä aivoverenvuodon). Jälkimmäisessä koin isosisaruksen jäävän sivuun. Tuo Jäähyväist Einolle on muuten rankin kirja jonka olen koskaan lukenut. Itkin koko kirjan ajan tajuttomasti.

   Kevyempiä mutta loistavia omaelämäkertoja joita ehdottomasti suosittelen ovat Ozzy Osbournen Minä, Ozzy (aivan hillitön!) ja Nikki Sixx:n Heroiinipäiväkirja.

   Poista

Kiitos kommentistasi!