Filius ja elinkaikkeuden arvoitus - tarinallinen tietokirja lapsille


Leena Valmu: Filius ja elinkaikkeuden arvoitus
Kuvitus: Lasse Rantanen
Kustantaja: WSOY, 2013
Sivuja: 73
Pisteet: 5/5
(Kiitos kustantajalle kirjasta).

Ensimmäinen solu, johon törmäsin, pullisteli peilin edessä hyvin lähelllä Suursuonta. "Moro!" solu sanoi. "Ootko sää eksyny?" Pudistin päätäni. Juuri tällä hetkellä en ollut. "Okei", solu vain sanoi ja jatkoi venymistään itsekseen. Katselin solua pitkään. Tämäkin näytti kummalliselta, mutta enää en ollut yllättynyt. Olin jo ehtinyt nähdä tällä matkalla yhtä jos toista. "Reenataanko?" kysyi solu. Todennäköisesti näytin kysymysmerkiltä, sillä solu jatkoi nopeasti. "Sori. Mää en oo muistanu esitellä. Oon Ulu Musculus. Mää oon primääri lihassolu ja kuulun hauisjoukkueen kilpasarjaan." Tyydyin nyökkäämään ja esittelemään itseni lyhyesti. "Kato ku mä oon paras!" lihassolu jatkoi todennäköisesti edes kuulematta mitä minä sanoin. "Mää tuun tänä vuonna ihan varmasti voittaan koko hauislihaksen mestaruuden!" Tyydyin nyökkäämään uudelleen. Miksi ihmeessä minun täytyi törmätä tällaisiin ääliöihin koko ajan? Lýsähdin istumaan pehmeään kudostaipeeseen. "Älä luhistu", lihassolu sanoi. "Energia se on joka kantaa!" "Joo", vastasin. 

Hei! Filosofian tohtori ja biokemian dosentti Leena Valmun kirjoittama ja Lasse Rantasen kuvittama Filius ja elinkaikkeuden arvoitus koukutti perheemme. Kahdeksan lukua sisältävä tarinallinen tietokirja ihmiskehon soluista keräsi koko perheemme iltaisin kuuntelemaan Filiuksen seikkailua.

Kirja kertoo verisolupoika Filiuksesta, joka toimii myös kirjan kertojana. Hän tykkää leikkiä, pelata ja pitää hauskaa kavereidensa kanssa. Häntä vaivaa ainoastaan se, ettei hän tiedä mikä oikein on, sillä hän ei ole koskaan tavannut vanhempiaan. Filiuksen melko huoleton elämä muuttuu täysin hänen joutuessaan voimakkaaseen pyörteeseen ja sen mukana tuntemattomaan elinkaikkeuteen. Alkaa seikkailu, jonka aikana Filius yrittää selvittää, mitä ihmettä hän tekee oudossa elinkaikkeudessa, missä hänen ystävänsä ovat, ja mikä hän oikein on. Filius törmää mitä kummallisempiin soluihin uudessa elinkaikkeudessa vaeltaessaan. Mutta mitä tehdä, kun ei edes fiksu hermosolu osaa auttaa. Olisiko matkattava luuytimeen saakka?


Filius ja elinkaikkeuden arvoitus oli tekstillisesti, sisällöllisesti ja kuvituksensa puolesta antoisa kokemus. Eläväinen teksti veti mukanaan ja erilaiset solut oli kuvattu värikkäästi. Jokaisen kappaleen lopusta löytyvä Tietocapsulus-tietoruutu antoi lisätietoa eri soluista ja elimistön toiminnasta. Tietocapsulukset olivat meille vanhemmillekin avartavia. Lasse Rantasen kuvitus tuki tekstiä hyvin, ja kuvituksen ansiosta 7-vuotiaamme oli helppo samaistua sympaattiselta näyttävään Filiukseen. Myös muut solut jäivät hyvin mieleen kuvituksenkin ansiosta.


Joka kappaleen jälkeen 7-vuotiaassamme heräsi paljon ihmiskehoon liittyviä kysymyksiä, joista puhelimme. Pullistelimme kirjan innoittamina hauislihaksiamme ja mietimme jopa päivällä, missä verisolupoika Filius mahtoi nyt olla liikkeellä. Saattoi hyvinkin olla, että poikamme verikammo lievittyi ainakin osittain kirjan ansiosta. Ainut, missä olimme kirjaa lukiessamme hieman hämillämme, oli solujen nimeäminen. Välilllä päässämme sekoittui, mikä olikaan solun tieteellinen nimi ja mikä nimi oli puolestaan keksitty. Kaikenkaikkiaan Filius ja elinkaikkeuden arvoitus on mielestämme laadukkaasti tehty lasten tietokirja, joka herätti lapsessamme mielenkiinnon ihmiskehon toimintaa kohtaan, ja jota jaksaa varmastikin lukea yhä uudelleen.

Kommentit

 1. Tämä uppoaisi varmasti vielä meidän tokaluokkalaiseen, liian vähän tulee lainailtua kirjoja, usein se jää kesään ja talvisin luetaan omia vanhoja...jotain vaihtelua kaivattasiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä uppoaisi varmasti tokaluokkalaiseen. Hullaannun aina tällaisiin lastenkirjoihin, joista myös vanhemmat nauttii. Meidän eskarilainen kun ei vielä lue itse. Hullaannun myös lastenkirjoista, joista näkee, että niiden eteen on nähty vaivaa. Tämä täytti molemmat kriteerit.

   Meillä on nyt niin kuuma vaihe uhmiksellamme, etten edes yritä mennä hänen kanssaan kirjastoon. Onneksi muistin, että kaveri oli löytänyt meille lahjaksi pari kivaa lastenkirjaa kirppikseltä, niin ei heti tarvitse alkaa uusintakierroksille. Kirppis on kyllä loistava paikka kirjalöydöille!

   Poista
 2. Vaikuttaa aika mielenkiintoiselta ja informatiiviselta kirjalta! Toivottavasti tämä löytää tiensä lähikirjastoon, tätä voisi olla kiva lukea tyttöjen kanssa ja oppia/kerrata samalla itsekin sisustan tapahtumia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tämä oli kyllä kiva kiva kirja! Tuli opittua lukiessa ihan vahingossa. Kirja herätti meillä mielenkiintoisia keskusteluja tyyliin, mikä on kunkin perheenjäsenen lempisisäelin. :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Ihanaa, että lapsillekin tehdään näin tasokkaita tietokirjoja. Tämä oli ihan mainio kirja!

   Meinasin liittää tämän Kansankynttiläin kokoontumisajot-haasteeseen, mutta jos nyt pysyn aikuisten tietokirjoissa. Kiitos vielä innostavasta haasteesta, on tullut luettua entistä enemmän tietokirjoja. :)

   Poista
 4. Meillä on mietitty "papua"/ hauista, sydätä ja keuhkoja jo valmiiksi. Välillä on äidillä työtä kun miettii, miten selittää asioista lapsille ymmärrettävästi. Ihanaa kun asiat kiinnostaa. Pitää toivoa, kuten Villasukka, että tulee kirjastoon TAI vinkata vaikka kummeille että tässä olis hyvä lahjakirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjan tarinan mukana oppi suorastaan vahingossa paljon soluista ja elimistöstä. Suosittelen! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit